2019

Vonk

..., NL

Hoe kunnen (middel) grote steden in Nederland afgestudeerden, high potentials, jonge ondernemers en (internationale) kenniswerkers voor langere tijd aan zich binden? De steden zich moeten richten op de ontwikkeling van plekken, waar méér mogelijk is dan wonen alleen. Met het bouwen van slechts studentenhotels en short stay appartementen zullen de steden deze mensen niet kunnen behouden. Deze doelgroep heeft namelijk sterke behoefte aan inspirerende plekken waar zij kunnen wonen én werken, elkaar ontmoeten, netwerken opbouwen, profiteren van verschillende diensten en voorzieningen, zich onderdeel voelen van de ‘couleur locale’ én bijdragen aan de lokale economie. Plekken die zoveel te bieden hebben, dat zij niet uit de stad willen vertrekken. Plekken die er met hun uitstraling voor zorgen, dat doelgroepen uit andere delen van het land zich in de stad willen vestigen.

Het concept is in principe overal inzetbaar maar de specifieke realisatie is sterk afhankelijk van de karakteristieken van de te ontwikkelen locatie. Iedere stad is anders en lokale factoren als economie, demografie, onderwijs, inkomen, de aanwezige ambities en de rolverdeling van de verschillende betrokken partijen bepalen de uitgangspunten voor de uitvoering van het concept. Flexibiliteit speelt hierbij een belangrijke rol.

Vonk wordt een iconisch gebouw met een flexibele structuur, zodat eenvoudig op veranderende programma’s en indelingen kan worden gereageerd. Tegelijkertijd is het gebouw laagdrempelig en opent zich letterlijk (met voorzieningen, diensten en groene, openbare ruimte) naar de omgeving.

Flexibiliteit in relatie tot de context:

Het gebouw is flexibel inpasbaar binnen de stedelijke structuur.

Flexibiliteit in programma:

Het gebouw biedt een breed scala aan programmatische mogelijkheden die aan te passen zijn aan de (veranderende) wensen en eisen van omgeving, stad en toekomstige gebruikers.

Flexibiliteit in indeling:

Binnen de structuur van het gebouw is een grote verscheidenheid aan woon- en werkruimtes mogelijk.

De directe omgeving wordt positief beïnvloed door de levendige uitstraling van het gebouw. Vonk maakt nieuwsgierig. Doordat niet op het eerste gezicht duidelijk is wat er plaatsvindt (en met zo’n multifunctionele, iconische en niet-eenduidige structuur is dat zeker het geval) nodigt het gebouw uit om een kijkje te komen nemen en onderdeel te worden van het concept. Vonk is laagdrempelig en opent zich ook letterlijk naar de omgeving. Zo biedt de groene openbare ruimte, die naadloos in het gebouw doorloopt, prachtige buitenruimtes aan de bewoners van de stad.


Programma: Urban incubator (wonen, werken, facilities)
Projectteam: Maurizio Brambilla, Vojtech Stybnar
Area: 11.500m2
Opdrachtgever: VanWonen
Status: Conceptontwikkeling