2021

Bogaard Stadscentrum

Schalkwijk, NL

In 1960 werd in de Bogaard het eerste grote overdekte winkelcentrum van Nederland gerealiseerd. Nu, gezamenlijk op weg naar een 'groen, levendig woon-, winkel- en verblijfsgebied', vormt het Bogaard stadscentrum het toekomstbestendige hart van Rijswijk. De gemeente Rijswijk, in samenwerking met bewoners, ondernemers en eigenaren, realiseert deze ambitie met zorgvuldig uitgewerkte toekomstplannen, verankerd in het Masterplan.

The Roofgarden, gelegen in de voorkant van de Bogaard, fungeert als het gezicht van het winkelgebied. "Dit gebied heeft enorm veel potentie met de plannen van het Masterplan en de bevolkingsgroei," aldus de betrokkenen. Ideaal gepositioneerd nabij de parkeergarage, fietsenstalling, het openbaar vervoer en het nabijgelegen Rijswijkse station, biedt The Roofgarden alle mogelijkheden om uit te groeien tot een succes. Met een verwachte groei van 45% stijgt het aantal inwoners van Rijswijk van 55.000 naar 80.000 in 2040. Binnen de Bogaard zullen 2.500 extra woningen worden gebouwd, wat neerkomt op 7.500 nieuwe inwoners. De extra woningen in de Prinsenpassage, gecombineerd met een vernieuwd winkelaanbod, geven het verouderde winkelcentrum nieuw leven en verschaffen Bogaard Stadscentrum een eigentijds gezicht voor de toekomst.

The Roofgarden, als de toekomstige eyecatcher en groene entree van het nieuwe stadscentrum Bogaard, bevindt zich momenteel in de voorbereidende fase. Met ongeveer 150 woningen, variërend van industriële, urban lofts en patiohuizen tot appartementen in The Tower, biedt het een verrassende diversiteit voor mensen die op zoek zijn naar iets bijzonders.

De verbindende factor tussen deze verschillende woontypen is de gemeenschappelijke daktuin: een groen oord met struiken, bloemen en een groene kraag rondom. Hier hebben bewoners de ruimte om te ontspannen of gezamenlijk met buren en vrienden activiteiten te ondernemen.

Boven het levendige, eveneens groene winkelgebied met gezellige winkels en terrasjes, creëert The Roofgarden een groene verrassing. Langs de binnenkant van de passage, op de gevellijn van de eerste verdieping, wordt een groene wand gerealiseerd. Op deze manier dragen we bij aan de ambitie van de gemeente Rijswijk om het groenste stadscentrum van Nederland te worden.

De aanpassingen aan de huidige Prinsenpassage sluiten naadloos aan op het Masterplan voor de toekomst van Bogaard stadscentrum. Het implementeren van deze veranderingen vereist geen sloop van de huidige passage; de benodigde aanpassingen worden gedaan terwijl de winkels openblijven.

Zo wordt de Prinsenpassage getransformeerd naar een levendige en groene omgeving, waar wonen, winkelen en verblijven samenkomen in harmonie met de stedelijke visie van Rijswijk.


Location: Schalkwijk, the Netherlands
Fase: Preliminary Design
Function: Residential and shopping mall
Programma: 158 housing, shopping mall, catering, bike parking, supermarket
Gross Floor Area: 23.500m2 transformation and 11.400m2 new construction
Date commission: 2021
Design team: Danai Tamiolaki, Thais Zuchetti, Casper de Heer
Client: SB Real Estate
Contractor: Zonneveld Ingenieurs
Landscape architect: Deltavormgroep
Building physics / Fire safety advisor: DWA
Installations advisor: DWA