2019

Waalkwartier

Nijmegen, NL

Het Westelijke Waalfront van Nijmegen wordt komende jaren ontwikkeld tot een bruisende nieuwe hoogstedelijke woonwijk. Als onderdeel van het stedelijke ontwerp van KCAP voor het deelplan Waalkwartier is Koschuch Architects geselecteerd om een woontoren aan de Waal te ontwerpen die aansluit bij de ambitie van een diverse en gemelleerde woongemeenschap.

In ons ontwerp voor de toren willen we voortborduren op het voormalige industriele karakter van het gebied. De architectuur is optimistisch, royaal en refereert aan dit industriele karakter

Als nieuw icoon voor het Waalkwartier bestaat de toren uit een diversiteit van woningtypes voor verschillende doelgroepen en leefstijlen. De efficiente structuur met een dragende gevel zorgt voor maximale flexibiliteit in de verdeling van woningtypologieen en aantallen woningen per verdieping, zowel 1-laags als 2-laags.

Alle loftappartementen zijn daarbij overhoeks gepositioneerd zodat maximaal van het uitzicht wordt genoten. De geindividualiseerde buitenruimtes, die worden aangeboden als kopersopties, worden georganiseerd achter een neutraal rastergrid. Dit rastergrid met achterliggende buitenruimtes zorgt voor een extra gelaagdheid in de gevel.

Met oog op een circulaire economie wordt er tevens onderzocht inhoeverre er binnen dit tweelaagse gevelprincipe slim gebruik gemaakt kan worden van het recyclen van sloopmateriaal uit de omgeving. Deze gelaagdheid in combinatie van materiaalhergebruik verrijkt en versterkt daarmee het reeds aanwezige DNA van het Waalkwartier.


Locatie: Nijmegen, Nederland
Status: in progress
Programma: Wonen
Projectteam: Maikel Supèr, Rui Duarte, Maurizio Brambilla, Casper de Heer, Voytech Stynbar, Luca Vatteroni
Opdrachtgever: Bouwfonds property development (BPD)